Flere forandringer kræver mere lederskab

“Ledelse handler om håndtering af forandringer. En del af grunden til det er blevet så vigtigt i de seneste år er, at verden er blevet mere konkurrencedygtig og mere volatile… gør, hvad der skete i går, eller gør det 5% bedre, er ikke længere en formel for succes. Store ændringer er mere nødvendige for at overleve og konkurrere effektivt i dette nye miljø. Mere ændre altid krav mere lederskab.”– John Kotter,”Hvad ledere virkelig gøre,”Harvard Business Review
Forandring er en kendsgerning. Og som forandringerne accelererer, organisationer er bliver trukket i mange retninger af faktorer såsom nye teknologier, kundebehov, e-handel, arbejdsstyrke demografi, business model udfordringer, hård konkurrence, aktionær forventninger, faldende cyklustider, og skiftende arbejde etik. Nu, mere end nogensinde, organisationer har brug for limning lim af en stærk kultur for at holde alt og alle sammen.
Kernen i en højtydende kultur er en stærk leder, der ved, hvor han eller hun ønsker at føre deres organisation, men er meget fleksibel og opportunistiske i trække hold sammen for at prøve nye tilgange til at eksperimentere, og for at lære (samt lejlighedsvis mislykkes) deres vej til succes… Som Winston Churchill udtrykte det, “sandt geni er bosat i kapacitet for evaluering af usikre, farlige og modstridende oplysninger.”
Og uanset hvad oplysningerne er, ledere inspirere altid en svar, om positive eller negative. De gå videre med målrettet handling, der som en kraftig magnet, både tiltrækker og frastøder. De mennesker, der er begejstrede vision slutte sig til holdet og tilføje til en stærk koalision. Dem, der er lunken eller vendte ned af visionen, værdier, og formål hurtigt vende væk. Få er efterladt ligeglade og apatiske.
På arbejdspladsen har en leder typisk en klar mentale billede af hvad succes ser ud for et bestemt projekt eller mere generelt, for en vellykket team eller organisationen som helhed. Han eller hun er i stand til at “emotionalize” at billede og bringe det i live for mennesker. Ledere formidle en følelse af tillid og troværdighed ved at leve rigtigt et centralt sæt af værdier eller vejledende principper – selvom de ikke har formuleret og mærket dem. Folk reagerer på denne ledelse, fordi de kan tydeligt se de principper, hvorfra den løber. Dorothy lov Nolte digt, “Børn lære hvad de lever” var inspiration til min egen digt om teammedlem læring.
Teammedlemmer lære hvad de lever
Hvis et gruppemedlem lever med frygt,
Han lærer at undgå risikovillighed.
Hvis et gruppemedlem bor med magt,
Hun lærer at modstå forandring.
Hvis et gruppemedlem bor med mistro,
Han lærer at være mistænksom.
Hvis et gruppemedlem bor med kontrol,
Hun lærer at slå reglerne.
Hvis et gruppemedlem bor med små forventninger,
Han lærer at har en begrænset tidshorisont.
Hvis et gruppemedlem bor strengt inden for virkeligheden,
Hun lærer at fokusere kun på hvad er.
Hvis et gruppemedlem bor med ledelse,
Han lærer at tage initiativ.
Hvis et gruppemedlem bor med inspirerende visioner,
Hun lærer at kravle ud af virkeligheden hjulspor.
Hvis et gruppemedlem bor med kerneværdier,
Han lærer at opstille prioriteter.
Hvis et gruppemedlem bor med et meningsfuldt formål,
Hun lærer at udnytte en dybere energi.
Hvis et gruppemedlem bor med vækst og læring,
Han lærer at håndtere forandringer.
Hvis et gruppemedlem bor med deltagelse,
Hun lærer at være en værdsat partner.
Hvis et gruppemedlem bor med følelsesmæssige intelligens,
Han lærer at blive en leder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Navigation